– Είναι αλήθεια. Γιατί ο νόμος ενεργεί ως προς τον καθένα μας ακριβώς όπως αυτή τη στιγμή είπες.
– Είναι λοιπόν αδύνατο εκείνο, πού παραμένει πάντα απόλυτο, να προσαρμόζεται σ’ εκείνα που ποτέ δεν είναι απόλυτα;
– Έτσι φαίνεται.
–Γιατί λοιπόν είναι αναγκαίο να νομοθετούμε, αν ο νόμος δεν είναι το πιο τέλειο; Πρέπει να βρούμε την αιτία του.
Στο σημερινό κόσμο των ταχύτατων εξελίξεων, η μακροχρόνια εκκρεμότητα μιας υπόθεσης στα δικαστήρια μπορεί να περιορίσει την σημασία της τελικής δικαίωσης.
Σε υποθέσεις με έντονο το στοιχείο της προσωπικής εμπλοκής (όπως υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ή μακροχρόνιες εμπορικές συνεργασίες), η αγωνία για την έκβαση κάθε σταδίου της αντιδικίας μπορεί να απομακρύνει από την προάσπιση του μακροπρόθεσμου συμφέροντος.
Η δικαστική αντιδικία στο πλαίσιο σχέσεων που αναγκαστικά ή κατ’ επιλογήν συνεχίζονται μπορεί να είναι ωφέλιμο να αποφεύγεται. Έτσι όμως ζητήματα μένουν άλυτα και οι σχέσεις κινδυνεύουν από την ανάπτυξη αρνητικής δυναμικής και έλλειψης εμπιστοσύνης.
Η διαμεσολάβηση δεν έρχεται να ανταγωνιστεί την τακτική δικαιοσύνη. Αντιθέτως έρχεται να τονίσει την σχέση και την δυναμική που αναπτύσσει μια διαφορά ή αντιδικία, μέσα στον βίο του ατόμου ή της επιχείρησης. Ο δικαστικός αγώνας έχει συνήθως κόστος σε χρόνο και οικονομικούς πόρους και συχνά απαιτεί εξάντληση όλων των βαθμών δικαιοδοσίας.
Στα θετικά της είναι η παραγωγή δεδικασμένου για τον νικητή.
Πολλές φορές όμως το συμφέρον δεν βρίσκεται στην νίκη αλλά στην βελτίωση της θέσης μέσα σε μια σχέση ή κατάσταση. Μια παραχώρηση για να κερδηθεί κάτι πέρα από το στενό «αντικείμενο» της υπόθεσης ίσως είναι σκόπιμη. Ειδικά αν είμαστε σε μια φάση του επαγγελματικού ή προσωπικού βίου, όπου μια αντιδικία θα μας στερήσει πόρους από σημαντικές δραστηριότητές μας.
Η διαμεσολάβηση μας καλεί να σκεφτούμε συνειδητά πάνω σ’ αυτά τα ερωτήματα.
Η κατάληξή της, δηλαδή η σύμβαση συμβιβασμού (870-871 ΑΚ) είναι υποχρεωτική για όποιο δικαστήριο επιληφθεί της υπόθεσης και μπορεί να εκτελεστεί.
Πρώτιστη ευθύνη του δικηγόρου είναι να συμβουλεύσει τον εντολέα του για τα πλεονεκτήματα της κάθε λύσης, αφού λάβει υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες, τα γενικότερα συμφέροντα και την ψυχολογία του.
Η δικηγορική εμπειρία προσφέρει επίγνωση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της προσφυγής στην δικαιοσύνη για κάθε είδος υπόθεσης και τριβή με τις διαπραγματεύσεις.
Κλειδί για την επιτυχία μιας διαμεσολάβησης είναι η υποβοήθηση των μερών να λειτουργήσουν συνδέοντας το συμφέρον τους από την συγκεκριμένη υπόθεση με το συμφέρον από την ευρύτερη μεταξύ τους σχέση.
Στην διαμεσολάβηση δεν υπάρχει ένας τρίτος-αυθεντία, αλλά τα μέρη αναλαμβάνουν την ευθύνη του αποτελέσματος. Αν επιτευχθεί, αυτό μπορεί να μετατρέψει την αντιδικία ακόμα και σε ευκαιρία διεύρυνσης της ωφέλειας από μια σχέση.
Σήμερα, η περιπλοκότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αναβαθμίζουν την αξία της πρόληψης μιας αντιδικίας, έναντι της ορθής επίλυσής της αφού προκύψει και λάβει έκταση.
• Μια διαρκής σύμβαση που υπογράψατε φαίνεται να μην καλύπτει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν;
• Οι συμφωνίες κάποιου συνεργάτη σας με τρίτους επηρεάζουν την επιχείρησή σας αλλά δεν έχετε επιρροή στο περιεχόμενο και την εφαρμογή τους;
• Έχετε διαφορές στην διαχείριση συνεργασιών ή κοινών υποθέσεων που δεν είναι ακόμα νομικές διαφορές αλλά θέλετε να τις προλάβετε πριν οδηγήσουν σε αντιδικία;
• Θέλετε να έχετε λόγο στην διαχείριση πραγμάτων που είναι σημαντικά για εσάς αλλά η νομοθεσία δεν σας αναγνωρίζει δικαιώματα ή είστε ομάδα συμφερόντων που δεν έχει κάποια νομική μορφή ώστε να εκπροσωπείται ενιαία;
Αν θέλετε να δράσετε προληπτικά ή να πετύχετε να τεθούν κανόνες σε περιπτώσεις που το δίκαιο δεν προβλέπει διαδικασίες συλλογικών αποφάσεων ή διαπραγματεύσεων, τότε η Παρέμβαση σε Πρώιμο Στάδιο και η Συμφιλίωση μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.
Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές φορές μια διαφορά ή αντιδικία δεν προκύπτει από το μηδέν, αλλά μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις από πριν. Κατά το στάδιο αυτό, οι ενδιαφερόμενες πλευρές μπορούν να έρθουν ευκολότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού έχουν επενδύσει σε μια σχέση ή σύμβαση κ αι δεν έχουν ακόμα την προοπτική της προσφυγής στην δικαιοσύνη, που αντιπαραβάλλεται με την διαμεσολάβηση.
Μπορείτε να προτείνετε ανοιχτά στο άλλο ή τα άλλα μέρη την προσφυγή στην Παρέμβαση σε Πρώιμο Στάδιο και να δώσετε χώρο στην έκφραση προβλημάτων προς το σκοπό της άμεσης επίλυσης αντί της διαιώνισής τους. Ο νόμος δεν τυποποιεί κάποια σχέση στην οποία όμως στην πραγματικότητα μετέχετε και σας επηρεάζει. Θέλετε να έχετε αποτελέσματα στο επίπεδο της διαχείρισης της περιοχής σας αλλά δεν βρίσκετε νόημα να διαμαρτυρηθείτε στις αρχές.
Η αλυσίδα αλληλεξαρτώμενων σχέσεων στην σύγχρονη ζωή δεν μπορεί να τυποποιηθεί πλήρως στον νόμο. Συχνά πρέπει να σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο πεδίο διαλόγου, με βάση κάποιο κοινό συμφέρον ή αντικείμενο ευθύνης. Αν θεωρείτε ότι αποφάσεις άλλων σας επηρεάζουν σε δικά σας έννομα αγαθά, μπορεί να απευθύνετε μια πρόσκληση διεξαγωγής Συμφιλίωσης στις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, φορείς ή αρχές.